JENERATÖRLER bir elektrik kesintisi sırasında enerji ihtiyacınızda kesinti olmamasını sağlayan ve böylece günlük iş ve aktivitelerinizin zarar görmemesini sağlayan yararlı bir makinadır. Jeneratörler farklı uygulamalar için farklı fiziksel ve elektriksel konfigürasyonlarda kullanılabilir.
Jeneratörler sıfırdan elektrik enerjisi oluşturmazlar.. Elektrik enerjisi sağlayabilmek için dizel, benzin yada doğalgaz sayesinde bir motor yardımıyla sargılardan oluşan alternatör ü belirli bir devirde döndürür ve dönen alternatör elektrik üretir. Bu esnada farklı enerjiler ortaya çıkar. Asıl ihtiyacımız elektrik olmasına karşın kojenerasyon sistemleri sayesinde motorun ısısından da faydalanmak mümkün.
Jeneratörler ile elektrik enerjisi üretildiğini biliyorsunuz. Jeneratörlerde hareket elde etmek için enerji santrallerinde çeşitli kaynaklardan yararlanılır. Değişik kaynaklardan sağlanan enerjiler, mekanik enerjiye çevrilerek jeneratöre bağlı türbini döndürmek için kullanılır. Bu yararlanılan kaynaklara göre elektrik enerjisi santralleri hidroelektrik, termik, rüzgar, jeotermal ve nükleer santral olarak adlandırılır.
Jeneratör nerelerde kullanılır.
- Elektriğin sıkça kesildiği yerlere de
- elektrik enerjisi bulunmayan şantiye vb. alalarda
- Güç kesintisinin yaşanmaması gereken hastane, banka gibi kurumlarda
- Baz istasyonu, Tv vericisi gibi yapılarda
Şehir şebekesini kullanamayan inşaat alanlarında jeneratörler kullanılabilmektedir.
Bir binada jeneratör kullanılmak isteniyorsa yangın tedbirleri olarak şunlara dikkat etmek gerekir
- Jeneratörün kurulacağı odanın duvarları, tabanı ve tavanı en az 90 dakika süreyle yangına dayanabilecek şekilde yapılacaktır.
- Jeneratörün içinde bulunacağı odanın bina içinde konuşlandırılması, bir yangın durumunda çıkan dumanların ve sıcaklığın binadaki kaçış yollarına sirayet etmeyeceği ve serbest hareketi engellemeyeceği şekilde yapılacaktır.
- Jeneratörün yakıt deposunun bulunacağı yer için gerekli tedbirler alınacaktır.
- Binalarda kullanılan jeneratörlere dönme hareketi genellikle benzin, mazot gibi fosil yakıtlarla çalışan motorlar yardımıyla kazandırılır. Bu yakıtlardan mazot maliyeti ucuz olduğu için günümüzde üretilen ev tipi jeneratörlerin çoğu mazotlu ya da dizel olarak tabir edilen cinstendir.