Terk Edilmek Nasıl Duygudur?

Terk edilme duygusu yaşamın içinde başa çıkılması en zor süreçlerden biridir Çünkü; Sevilen kişinin Sevmediği kişi tarafından tüm yaşadıklarından vazgeçtiğini yalnız olduğunuzu derinden hissettiren yaşamdır… Terk eden kişinin sevdiği kişiden nasıl ayrıldığını ve ayrılma sürecindeki zorlukları davranışlarına bağlı olarak da “ağır” bir travma yaşantısına da sebep olmakta ve Terk edilmenin kişide ruhsal yaraya neden olmasının sebep olmaktadır…
Örneğin; Mutlu Bir evliliği olan çiftlerin gün gelip boşanmaya karar verdiklerin an gelmesiyle yaşayacakları Ayrılık sürecini
Çiftlerin ilişkilerine ait olma ve sorumluluk algısı, ilişkin kendi iç dünyasında nasıl şekillendiğini netleştirebilmesi
Çiftlerin birbirleriyle olan İlişkinin bitişine verdiği anlam ve önem
Çiftlerin açısından Ayrılmanın nasıl yorumlanıp neler ifade ettiği Çünkü; Ayrılmak çift yönlü bir durum gibi algılanır. Fakat Terk edilmekte ise tek taraflı bir değerlendirme söz konusudur. “Eşimden Ayrıldım ve ya ayrıldık dendiğinde farklı oranlarda da olsa bu faktörde benimde ayrılık üzerindeki etkim şu gibisinden… Denmesi ayrılık benimle de ilgili vurgusunu” yapmaktan geçiyor… Terk edildim dendiğinde ise; “benim istemediğim ve yönetemediğim, tek taraflı bir süreçten” bahsetmiş oluyoruz…
Günlük yaşamın içinde oldukça sık rastlanılan terk eden kişi psikolojisi en çok yaralayan ve travmaya neden olan davranışlarından biri de
-Aşağılamak, değersiz ve önemsiz hissettirmekten geçmektedir
-Birden bire ilişkiyi kesmek bir şeyleri araç olarak kullanmak Problem olarak belirtilen olaylarla ilgili yetersiz ve gereksiz açıklamalar.
-Çiftlerin arasında bulunan 3 kişiler (Aldatma)
– insanları kendi bilgileri dışında veya istemedikleri halde etkileme veya yönlendirme çabasında ve ayrılığın sorumluluğunu karşı tarafa yükleyerek terk etme olgusu yaratmak
Örneğin; Çiftlerden birinin sevdiği birinin sevmediği Yer Olan Bakırköy’de yada başka bir yerde kafasında netleşen ayrılığı yada terk edilişi faaliyete geçirmek gibi…
Terk edilen kişi bu davranışların sadece bir tanesine değil, birden fazlasına maruz bırakmaktadır.. Her zaman terk edilmek travmaya neden olmaz. Çünkü; Yaşanan olayların ağırlığı, kişinin duyarlılığı ve olayın olağandışılığı da travma yaşama olayına neden olur…
Örneğin; Uzun süredir tartışan, sorunlarını çözmekte zorlanan eşlerin birbirlerinden bir şeyler sakladığını, eşiyle ilişkisinde mesafe olduğunu fark eden bir bayan için aldatılma ve ardından gelen ayrılık terkedilme olarak görülmektedir.
Başka bir ilişkide ise; var olan sorunların çözüleceğine inanan, bunun için çaba harcayan, karşı tarafından da sorunlarla baş edebileceğine düşünen kişi için aldatıldığını öğrenmek, beklenmedik, olağandışı bir travmaya neden olabilir ve ardından gelen ayrılık terkedildiğini hissettirir. Ve

Terk edilmekten korkan bazı bireylerde ilişkim nasıl olsa bir gün bitecek düşüncesi oluşmaya başlar İşte Bu düşünce, ilişkide mutlu ve huzurlu yaşamaya ve anda kalmaya engel olmaya başlar…
Terk edilme korkusu bireylere ve ilişkilere oldukça zarar verir. Terk edilme korkusunu yaşayan taraf ise hep endişeli iken diğer kişi de üzerinde baskı mekanizması devreye girer…

Terk edilme korkusu olan bireyler ilişki süresince huzursuzluk ve kaygı hisaetmeye başladığı an İlişkinin biteceğinden korkar. Sürekli tedirginlik İlişkide her şeyin yolunda olması birey için çok fazla önem taşır. Küçük tartışmalar birey için rahatsız edicidir. Fakat Küçük gibi görünen zamanla büyüyen sorunlar çiftler yada bireyler için yüksek bir dağ yamacından paraşütle atlamaya benzer…Ve İlişkiler çiftlerin hayatı merkezinde olmaya başlar ve geriye kalanlar ikinci belki de üçüncü planda kalır. Bütün vaktini ona ayırır. İlişkileri yolunda olsa bile birey karşısındakinin sevgisinden emin olamaz. Karşısındaki kişinin her an terk edeceğini düşünür ve hep endişe yaşar.

Farkında olmadan, terk edilmek için elinden geleni yapmaya ilişkisini olumsuz beklentilerle yaşamaya ve endişelerini gerçeğe dönüştürmüş olur.

Terk edilmekten korkan bazı bireyler de ilişki biterse diye, hayal kırıklığı ve üzüntü yaşamamak için yakın ilişkiler kurmaktan kaçarlar. Örneğin; Günlük hayatında alkol sigara kullanan kişilerin yakalanma oranın yüksek olduğu akciğer kanserinden korkar ve bunları yapan kişilerden farklı bir hayat standart’ı oluşturur.

Terk edilme, dışarıda bırakılma anlamına da gelir ve kişi için rahatsız edici bir durum belirtileri oluşturur.

Yetişkinlik evresi çocukluğun yerini alan bir dönem değildir. Ve onun devamı olan bir şeydir unutmayın…

İlişkide terk edilin taraf olunca kişinin o anda hissettikleri artık sadece öteki kişi ile ilgili değildir. Çünkü; Geçmişte terk edilen aile üyeleri, arkadaşları, sevgilileri ile de bu doğru orantılıdır.

Psikolojide Terk edilme korkusunun kullanılan teknik “Hipnoterapi-psikoterapi ile birlikte bireyin çocukluğunda ya da geçmişinde, terk edilme korkusunu yoğun olarak yaşamasına neden olan olaylar ve durumlar bilinçaltı düzeyinde ortaya çıkarılarak çözümler bulunmaktadır.