Ergenlikte Adrenalin Hormonu

Hareketli bir nesnenin birim zamanda aldığı yola hız denir. İşte son zamanlarda dillendirilen adrenalin yaşama arzusunun, gençlerdeki sebepleri:
İnsanların böbrek üstü bezlerinin üst kısmında salgılanan hormondur adrenalin. Bu hormonun görevi, organizmayı acil harekete hazırlamak, etkisini, nabzın atışını ve kanın iç organlar ve deriden kaslara sevk etmektir. Enerji kaynağı sağlanması da denebilir.
Ergenlik döneminin başlamasıyla birlikte gençlerde belirgin olarak hormon düzeyleri değişmektedir. Kızlarda ve erkeklerde hormonal değişikliklerin başlaması vücutlarında ve psikolojilerinde gözle görülür şekildedir. Hormonal değişimlerin etkisi altındaki vücut enerji birikimi yapmaktadır. Enerjinin vücuttan atılması gereklidir.

Gençler ergenlik dönemlerinde risk almaya daha eğilimli olurlar, ben merkezlidirler. Hayatlarında kendilerini düşünür fakat sağlıklı düşünmezler. Örneğin araba kullanmak; bilinçli ve kaybetmekten korkan insanlar trafiğin akışını bozacak herhangi bir durumda bulunmazken gençler trafikte arabayı sağa sola kırar, aşırı hız yapar ve sadece aldığı zevki yaşar. Aldığı riskin farkında olmayacak kadar adrenalin salgılar, heyecanı yükselir. Risk ile kendini ifade ve ispat etme çabasındadır.

Ergenlik dönemindeki bir gence ailenin tutumu; ergenlerin kendi yaşamlarını etkileyecek önemli kararları verebilmeyi öğrenerek büyümeleri ve bağımsız bir birey olmalarına izin vermek olmalıdır. Bu dönemde sınır olmalı. Bulunmak istedikleri hareketleri artısı ve eksisi ile birlikte değerlendirin. Bu dönemde ani çıkışları ve fevri hareketleri olur, size düşen en önemli görev ise verdiği kararlarda hep yanlarında olduğunu sabırla her fırsatta dile getirmeniz.