Evlerde minik dostlarımızın dışında süs balık beslemek vazgeçilmez bir hobidir. Akvaryumun karşısına oturup müzik dinleyip o balıkları izlemek büyük bir huzur verir . Zaten balıkları izlemenin dinlendirici özelliği olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmış olduğunu bilmekteyiz.
Gerek akvaryum balıkları ile gerek evde bakılabilecek kedi, köpek, kuş gibi dostlarımızla ilgilenmek, zaman geçirmek de oldukça keyiflidir. Belli bir zamandan sonra süs balıkları ve akvaryum canlıları ile uğraşanlar balıklarının yavrulaması için çaba harcamaya başlarlar.
Öncelikli olarak kolay yavrulayabilecek ve ihtiyaçları az olan cinsler tercih edilir. Kolay yavrulayabilecek balıklar, genelde canlı doğuran türleridir.
Balık Türleri’de kendi aralarında üreme şekline göre ayrılıyorlar.
Bunlar canlı doğuran balıklar ve yumurtlayan balıklardır. Canlı doğuran balık cinslerinden yavru alımı daha kolaydır. Neden derseniz?
Yumurtlamadan sonra, yumurtaların açılması gibi bir süreç yaşanmaz…
Canlı doğuran balık türlerine örnek olarak; lepistes, plati, moli balıklar örnek gösterilebilir. Ve bu canlı doğuran türleri ile aynı akvaryumda beslenebilirler.
Canlı doğuran cinslerine ait balıklardan yavru alınması, diğer türlere göre daha kolay ve zahmetsizdir. Bu balıkların böcekler ve tavuklar gibi bir kuluçkalama dönemleri vardır. Ortalama olarak 20-30 gün süren kuluçkalama döneminden sonrasında balık yavrularını canlı olarak doğurur.
Fakat tüm balık türlerinde olduğu gibi bu balıklarında kendi yavrularını yemeye eğilimleri vardır. Bu riski ortadan kaldırmak için bazı küçük önlemler almak lazım.
Yumurtlayan balık türleri de ise yumurtlayan balık türü ciklet’lerdir. Bu balıklar kuluçkalama sürecinden sonra yumurtalarını akvaryumun içinde uygun bir yere dökerler. Bu yumurtalar genel olarak anne veya baba tarafından korunur. Yumurtalar yeterli olgunluğa geldikten sonra yavrular yumurtalardan çıkarlar. Ancak canlı doğuran yavrular gibi bu yavrular da diğer erişkin balıklar tarafından yenme riskiyle karşı karşıyadırlar. Yeryüzünde Canlıların çoğalması bir şeylerin araç görevinde olması gibi Örneğin balıkların minik canlıların suyunun sertliği ortamın koşulları gibi etkenler sayesinde ve ilahi bir güç sayesinde…