ÇELLO, yaylı çalgılar grubuna giren bir enstrümandır. Bir diğer ismi Viyolensel olarak bilinir.Dört tane tele sahiptir ve sapının üzerinde bulunan perdelerde müzisyenin parmaklarını gezdirmesiyle notalar elde edilir ve müzik yapılır. Keman ailesinde 4 enstrüman vardır ve en büyüğünün bir küçüğü olarak bilinir. Çello bas sesler çıkartır ve insan sesine en yakın olan enstrümandır. Çello kişinin bacaklarının arasına alınır ve çalarken sandalyeye sırt dayandırmadan oturulması tavsiye edilir. Çello çalan kişinin duruş çok önemlidir. Rahat ve dik pozisyonda oturur olmalıdır ve çelloyu çalarken parmaklar dik şekilde basılmalıdır.
Viyolensel’in belli başlı kısımları vardır ve viyolensel öğrenmek isteyen öğrencilerin bu kısımları bilmeleri gerekir. Çello’nun kısımları şöyledir ; salyangoz, burgular ve burgu kutusu , üst eşik, tuşe tahtası ve tuşe, gövde, yanlıklar, f delikleri, köprü (eşik), fiksler, kuyruk ve kuyruk kirişi ve pik olarak oluşur.
Çello, halk arasında yaygın olarak çalınan bir çalgı değildir. Çello genellikle müzik kulağı olan insanların çalabileceği bir insandır tabiki müzik kulağı olmayan çalamaz diye bir şey yok ancak müzik kulağı olan birinin öğrenmesi daha kısa sürer. Çello 3-6 ay arası öğrenilebilecek bir çalgıdır. Ama çok emek ve zahmet isteyen bir çalgıdır. Çünkü çellonun bakımı bile zordur. Çalındıktan sonra tellerin silinmesi ve korunması gerekir. Eğer bir çello alacaksanız gerçekten istedikten sonra almalısınız çünkü çelloyu alıp daha sonra bir mobilya gibi köşe yere atacaksanız hiç almayın. Çünkü çellonun en ufak darbede sesi bozulabilir veya darbe alabilir buda size maddi olarak büyük kayıplar getirecektir.
Çello dersleri genellikle özel ders olarak verilir veya konservatuar gibi bir yerde okuyorsanız orada öğrenebilirsiniz. Bir müzik kursu , akademiden veya konservatuardan mezun olduktan sonra size bir sertifika verirler ve bu size çalışma olanakları da sağlar. Daha sonra bir yerde öğretmen olarak işe girebilirsiniz veya kendiniz özel ders öğretmeni olabilirsiniz. Ya da gerekli işlem ve belgeleri tamamlayıp kendinize bir müzik okulu açabilirsiniz, bir orkestra da çellist olarak çalışabilirsiniz.
Ya da farklı bir meslekte çalışır, viyolenseli hobi olarak çalmaya devam edebilirsiniz. Öğrendiğiniz her bilgi bir altın değerindedir. Bir spor veya bir çalgı. Size paylaşmayı, değer vermeyi ,sevmeyi öğretir. Hayatınıza her gün yeni bilgi katmanız dileğiyle,başarılar.